szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Szent-Györgyi Albert

 

Szent-Györgyi Albert életrajza

Szent-Györgyi Albert nemesi–értelmiségi család gyermekeként 1893. szeptember 16-án született Budapesten.

Apja régimódi üzletember, anyja Lenhossék Jozefina híres tudós dinasztiából származott.

Albert tizenéves kora elején nem volt jó tanuló, de középiskoláit már kitűnő eredménnyel fejezte be.

1911-től a Budapesti Orvostudományi Egyetem hallgatója.

1914-től az első világháború katonája. Csaknem két évet töltött golyózáporban, lövészárkokban. Vitézségi ezüstéremmel tüntetik ki. Kézsérülést okoz magának, folytatja tanulmányait.

1917. júniusában megkapja diplomáját.

1919. január 1-jétől Európa több városában tanul, kutat. Számtalan tanulmánya, cikke jelenik meg.

1931. januárjában Klebelsberg Kunó hívására Szegedre érkezik. Élete következő 13 évét itt tölti el. Kutat és oktat.

1937-ben Nobel-díjat kap.

Oktatóként szigorú, tanítványait kutatásokra ösztönzi. Egyetemi vezetőként hallgatóit sportra, művészetekre neveli.

Példát mutat humánus magatartásával, antifasiszta alapállásával. 1943-ban – titokban – az angolokkal tárgyal a fegyverszünetről. A németek tudomást szereztek róla. Hitler Horthytól szó szerint Szent-Györgyi fejét követelte.

Szent-Györgyi Albert nemcsak hogy élve úszta meg a háborút, de a harcok végére az ország egyik vezető politikai személyisége lett. Reményekkel telve várta, hogy az elkövetkező korszakban a Kelettel és a Nyugattal egyaránt békésen működhet együtt. Csalódnia kellett. Ötvennégy évesen száműzetésbe kényszerült. Az USA-ban telepedett le. Ott meg a CIA és az FBI vizsgálódott ügyében. Csak hosszú idő után kapta meg állampolgárságát.

Kitartóan kutat, elsőbbséget ad az alapkutatásoknak. A hatvanas években a háborúellenes mozgalom egyik hőse.

1973-ban szülőhazájával kezdte újraépíteni kapcsolatait. Hazalátogat.

Vagy mindennap dolgozom, vagy meghalok. Nincs középút.

– mondta egy riporternek.

1986. október 22-én délelőtt fél tizenkettő körül Szent-György Albert elhunyt otthonában, Wood Hole-ban. Kilencvenhárom éves volt.

 

Szent-Györgyi Albert: Mi a teendő?

Azoknak, akik a Nobel-díjra komolyan pályázni akarnak, a következő tanácsokat adhatom (de talán azoknak is hasznos, akik nem pályáznak az említett díjra):

  • Ne azt nézd mindig, hogy mit kaphatsz te az élettől vagy az emberektől, hanem azt, hogy mit adhatsz és mit tehetsz másokért. Keresd ki magadnak az életben azt a helyet, ahol a leghasznosabb tudsz lenni.
  • Amíg lehetőség van rá, keresd meg azt a munkát, ami igazán örömet szerez. Az ember rendesen azt végzi csak jól, amit szeret csinálni. Dolgozz kedvvel és szeretettel!
  • Ne elismerésért és jutalomért dolgozz! A munka egyedüli, igazi jutalma önmagában van. De csak az igazán jól végzett munka ad örömöt és kielégülést. Az élet egyik furcsasága, hogy végül mégis az kap elismerést és jutalmat leginkább, aki nem ezekért dolgozott.
  • Ne hagyd magad apró előnyökért az egyenes útról, a kitűzött céltól eltéríteni.
  • Ha dicsőség vagy elismerés ér, ne bízd el magad! Csapásnál, vereségnél ne hagyd el magad, hanem igyekezz a tanulságot leszűrni, és a vereségből okulni, a jövőben helyesebben cselekedni. Ne másokban keresd vereséged vagy csapásod okait, az majdnem mindig önmagunkban van. Ha jól leszűröd a tanulságot, a csapást nyereséggé teheted.
  • Tiszteld a mások véleményét! Ha más véleménye a tiédtől eltér, tételezd fel mindig azt, hogy a más véleményének a rugója éppen olyan igaz és becsületes, mint a tiéd. Próbáld magad más nézőszögébe beleélni és magadat legjobb tudásod szerint meggyőzni, nincs-e ellenfelednek igaza. Ne keresd okvetlenül mindig a magad igazát, másnak is lehet igaza.
  • Azokat, akik vezetésedre vannak bízva, ne tekintsd alárendeltjeidnek, hanem munkatársaidnak.
  • Tartsd rendben a testedet. Jól dolgozni és boldognak lenni csakis jól működő szervezettel lehet. Add meg a testednek, ami a testé, tartsd rendben a lelkedet. Nem lehet mindig csak dolgozni.
  • A szellemnek is kell változatosság és felfrissülés. A természet legyen e célra barátod. Az élet legnagyobb örömei, mint pl. a naplemente, a napfelkelte, a madárdal stb. mind díjtalanok. Csak a másodrendű örömök drágák. Keresd a vidámságot. Igazán, komolyan dolgozni legjobban az tud, aki igazán vidám is tud lenni.

Nem ígérhetem biztosan, hogy akik ezeket a pontokat megtartják, mind Nobel-díjat fognak kapni, annyit azonban mondhatok egész bizonyosan, hogyha ezek közül a pontok közül bármelyiket is elhanyagoljátok, nem fogtok ilyen díjat nyerni.