szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

„Válts zöldre!” - Határtalanul a fennntarthatóság jegyében

 

2018. április 23-27. közt került sor iskolánk és nagykárolyi testvériskolánk, a Colegiul Technic „Iuliu Maniu” Carei közötti közös fenntarthatósági projekt első etapjára. Az Osza Gyöngyi, Jáger Erzsébet és Gulaci Marta által szervezett Határtalanul program keretében zajló „Válts zöldre!” projekt célja, hogy rávilágítson arra, hogy a környezetvédelem közös feladatunk. Az együtt eltöltött egy hét alatt szót ejtettünk arról, hogy nem minden szemét, és a közös műhelymunkák során be is bizonyítottuk, hogy hulladékból készülhet ékszer, hangszer vagy akár kreatív szélcsengő is.

Az együtt töltött öt nap alatt azonban a szakmai programok mellett (nemezelés, üvegfestés, karkötő készítés nyitófülekből) bőven jutott idő arra is, hogy a két középiskola tanárai és diákjai közelebbről megismerjék egymást. A csapatépítő ismerkedés a suliban, a barátságos focimeccs, a budapesti kirándulás, a közös zenélés, a záróbuli, az esti beszélgetések közepett új barátokra találtunk! Alig vártuk, hogy újra találkozzunk! Még szerencse, hogy nem kellett sokat várnunk, hiszen két hét múlva május 14-én már buszra is szálltunk, hogy meglátogassuk újdonsült nagykárolyi barátainkat. Ez alkalommal elkísért bennünket Pongóné Kovács Erika és Zórity Adrienn is.

A délutáni érkezés és az örömteli találkozás után elfoglaltuk a szálláshelyünket Joy Strand területén, majd a két csoport együtt városnéző sétára indult. Körbejártuk a történelmi belvárost, és tettünk egy sétát a nagykárolyi kastély pompás kertjében.

A szakmai programokat a második napon indítottuk. Miután megismerkedtünk az iskolával és találkoztunk az iskolavezetéssel, a Válts zöldre! projekt keretében elültettünk néhány tő színes virágot az iskola udvarán a fenntarthatóság és az esztétikum jegyében. Ebéd után textilszatyrokat festettünk, melyeknek megvarrását szülők, nagyszülők és Osza Gyöngyi tanárnő vállalta. A környezetebarát, többször felhasználható textilszatyrokra színes minták, feliratok kerültek kinek-kinek az ízlése és kreativitása szerint. Délután a tanulók csoportokban készítettek társasjátékokat újrahasznosítható hulladékból. Rengeteg zseniális ötletet és megvalósítást láthattunk a Ki nevet a végén? játéktól kezdve a pom-pom kilövőn át a bábszínházig. Ezen a napon még egy kis kirándulásra is futotta időnkből, így eljutottunk a Károlyi család kriptájába is.

A harmadik napon Nagyváradra látogatunk el közösen. S bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hiszen nagyon hűvösre és esősre fordult az idő, sikerült körbejárnunk Nagyvárad csodálatos belvárosát. A séta során betértünk a zsinagógába és a várban is sikerült körbenéznünk.

A negyedik nap ismét a fenntarthatóság jegyében zajlott. A tanulók ismét csoportokban dolgoztak és arra vállalkoztak, hogy az iskolában és a buszban felhalmozódott szemetet analizálják a felhasználhatóság szempontjából. A kukaanalízis során arra a megállapításra jutottunk, hogy a kidobott anyagok több, mint fele akár a korábbi módokon újrahasznosítható lehetne. A bolygó fenntarthatósága fontos szempont és ilyen kis lépésekkel, mint a kidobott hulladék szétválogatásával és ismételt felhasználásával mi magunk is tehetünk a környezetünkért.

A nap folyamán berendeztük a két közösen eltöltött hét alatt létrejött tárgyakat, alkotásokat, melyet a nagykárolyi iskola előterében helyeztünk el, hogy mindenki láthassa őket. A kiállítási darabokat magyar és román nyelvű feliratokkal is elláttuk.

Délután került sor a nagykárolyi kastély meglátogatására is. Az élvezetes vezetés mellett megcsodálhattuk a csodásan felújított szobákat, és az itt látható tematikus kiállításokat is.

Este került sor a záróestre, ahol búcsút vettünk egymástól a következő találkozásig, amire lehetőleg minél hamarabb sor kerül.

Pénteken a hazaindulás előtt még ellátogattunk Érmindszentre, Ady Endre szülőfalujába. Érdekes volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy a nemzet egyik legnagyobb költője milyen aprócska házban milyen szegényes körülmények között nevelkedett. Megható volt a koszorúzás a kis ünnepség, amit a helyszínen rendeztünk. Az elhangzott versek egészen máshogyan hangzottak azon a helyszínen, ahonnan a szerzőjük származott. Egy rövidke ebéd erejéig még visszatértünk Nagykárolyba, majd elbúcsúztunk nagykárolyi barátainktól és hazafelé vettük az útirányt.

És hogy mit nyertünk a Határtalanul pályázattal? Elsősorban sok új barátot. Érdekes volt látni a gyerekeken, hogy a közös érdeklődési pontok mellett felismerik a közös gyökereket, megértik, hogy mit is jelent igazán a magyar identitás kifejezés. Úgy látjuk a tanulók sok új információt és technikai segítséget kaptak az újrahasznosítás terén, ezért nagyon reméljük, hogy ha még nem tették volna, most zöldre váltanak. Hálásak vagyunk azért is, hogy ellátogathattunk olyan számokra fontos, nemzeti értéket hordozó helyekre, mint a Parlament, vagy Érmindszent például. Szívből reméljük, hogy valóban a két iskola között kiépült jó kapcsolatot a jövőben is fenn tudjuk tartani!

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. december 2., szombat van.

Az összes hír