szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Comenius programtalálkozó - Magyarország

 

2014. június 2. - 2014. június 6.

A Comenius program utolsó találkozójára a szervező országban, Magyarországon, azon belül is Kecskeméten került sor. Az aktuális téma a légszennyezés volt, így azon hét alatt erről tartottuk állandó kiállításunkat. Révén, hogy ez egyben a lezáró program is, a két év során létrehozott alkotások is megtekinthetőek voltak.

Ezt vendégeink, hétfőn (2014. június 2.) meg is tették. Iskolánk tanulói különféle előadásokkal kedveskedtek nekik, volt tánc, ének stb. Igazgatónőnk köszöntő beszéde után bemutatkozott maga a hat ország is. Miután az előadások befejeződtek, az iskolabemutatásra került sor. Eközben három teremben diákok már várták a vendégeket. Hat csoportba osztva járták körbe a különböző workshop termeinket. Az egyik teremben egy általános országismereti kvíz volt a hat országra fókuszálva. A két másik teremben kézműves foglalkozásokon vehettek részt a diákok. Műanyagpalackból számos ékszert készíthettek, papírból és fémből pedig a kreativitásukat élhették ki, akár egy fémdoboz állatka képében. Az ebéd a hat ország nemzeti ételeiből állt, amit mindenki maga hozott. Itt a magyar fogadó diákok is természetesen megkóstolhatták más nemzetek ételeit. Ebéd utáni levezetőként közös méta játék zajlott iskolánk tornatermében.

Másnap kedden (2014. június 3.), Kecskemét nevezetességeit mutattuk be, de a délelőtt folyamán először a repülőtért vettük célba. Egy előadással vártak minket, amit a Kecskeméti Repülőtér környezetvédelemmel foglalkozó felelőse tartott nekünk. Felhívta figyelmünk a zajszennyezés és a veszélyes hulladékok eltávolításának problémáira. Szerencsére Kecskeméten korszerű, és legfőképpen környezetbarát módszereket használnak. Ellátogattunk egy hangárba is, majd később megálltunk egy repülőmúzeumi résznél is, ahol szabadon beleülhettek a repülőgépekre. Mindezek után Kecskemét belvárosába vezetett utunk, ahol többféle menü közül válogatva ebédeltünk. El is kezdődött ezek után a városlátogatás, de először Szemeryné Pataki Klaudia polgármester asszony fogadott minket a Városházán. A köszöntő után diákjaink mutatták be az egyes kulturális örökségeinket.

Szerdán (2014. június 4.) Budapestre utaztunk fel. A Magyar Természettudományi Múzeumban a biológián belül az evolúció, zoológia és botanika témakörében láthattak vendégeink érdekes dolgokat. Ezen kívül állandó ásványkiállításon is részt vehettünk. Budára érve a Mátyás-templomot látogattuk meg. A rakparton diákjaink által csomagolt ételt fogyasztottunk, majd tettünk hajóval egy kört a Margit-sziget körül. Pestre átérve a Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogattunk, ahol szabadon mozogva mindenki végigjárhatta a néhol interaktív állatkertet. Megismerhették itt a magyar faunát és flórát valamint az egzotikus vidékekről is képet kaptak.

Csütörtökön (2014. június 5.) a Kiskunsági Nemzeti Park szívébe, Bugacra érkeztünk. A buszról leszállva lovas kocsikkal szállítottak minket a Pásztormúzeumhoz. Miután végigjártuk, és meghallgattunk egy pásztori életről szóló prezentációt, a szemben lévő lovardában egy háromnegyed órás lovas műsor fogadott minket. Kocsikkal visszatérve a vendéglőhöz, tradicionális magyar ételt, gulyáslevest és palacsintát, fogyasztottunk. Este került sor a végső búcsúra, ahol diákjaink szintén tánc, ének, dob előadással várták vendégeinket, tanáraink pedig kórusba állva énekeltek nekik. A török csapat már az este folyamán elindult haza, míg a többiek, pénteken (2014. június 6.) indultak neki az útnak, a vendég tanárok szállásáról, a Hotel Talizmánból.

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. december 2., szombat van.

Az összes hír