szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Románia - Nagyvárad

 

2014. március 16-21.

Március 16-án, vasárnap reggel indultunk el a nagy útra. Szakadt az eső, de a kedvünket ez sem vette el; izgatottan vártuk a hetet. A korai indulás miatt egy kis erdélyi városnéző túrára is jutott időnk. Az első állomásunk Aradvolt, a főutcán és a Maros partján is sétáltunk. Arad után észak felé vettük az irányt. Nagyszalontán megnéztük Arany János szülőházát, illetve az emlékmúzeumba is ellátogattunk.

Kora este érkeztünk meg Nagyváradra (Oradea), ahol az Aqua Park Felix Hotelban az erdélyiek szívélyesen fogadtak bennünket, nagyon vendégszeretőnek bizonyultak. A hotel társalgójában, "klubszobájában" biliárdozás és pingpongozás közben alkalmunk nyílt az ismerkedésre. A lányok ebben a szállodában szálltak meg, a fiúkat pedig családoknál helyezték el.

Az iskolában rendezték meg a kezdőnap programjait, hagyományos román nép-, és modern tánccal vártak minket, amit az iskola diákjai énekszóval is kísértek. Ezután minden csapat, delegáció bemutatta a saját országát, iskoláját. Röviddel dél után egy étkezőnek kialakított teremben minden ország a saját ételspecialitásait szolgáltatta fel, majd a résztvevők egy kézzel festett cserépbe tuját ültethettek. Végül kezdetét vették a workshopok.

Másnap, kedden, a városnézés során ellátogattunk a Hold Templomba. A templom különlegessége egy gömb, amelyet egy szerkezet úgy mozgat, hogy az mindig a valóságos holdképet mutassa. A vásárcsarnok hangulatát idéző Fekete Sas Palota megtekintése után a polgármester fogadott minket a Városházán. Megérte megmásznunk az épület temérdek lépcsőfokát, ugyanis a városháza tornyából gyönyörű panoráma tárult elénk. Kedden szakmai programra is sor került, a helyi szennyvíztisztító-telepet mutatták be. A nap vége lazítással telt, az aqua parkban remekül éreztük magunkat.

Szerdán 3,5 óra buszozás után érkeztünk a Salica Turdában található sóbányába, ahol a 90 méter mélyen fúrt üregrendszerben csónakázhattunk, körhintázhattunk. Ezután mi, csak a magyar csapat, túráztunk a Tordai-hasadékban.

Csütörtökön egy rövidebb túra keretében a Medvék Barlangjába látogattunk el, amelynek érdekessége, hogy egy természeti katasztrófa miatt a barlang beomlott, az ott élő medvék bent ragadtak; karomlenyomatuk, illetve az egyes egyedek csontjai még ma is láthatók. Ezt követően a barlanghoz közeli falumúzeumot is megnéztük. Az estét és ezt az emlékezetes hetet búcsúvacsorával zártuk, és mindenki megkapta a részvételt igazoló tanúsítványt.

Ez a hét örökre emlékezetes marad számunkra.

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. december 2., szombat van.

Az összes hír