szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Bulgária - Montana

 

2013. október 6-11.

A Comenius Program keretein belül, a negyedik helyszín Bulgária volt. 2013. október 6-án, este érkeztünk meg Bulgáriába, azon belül is Montanaba. Nehezebben találtunk oda, mint gondoltuk, de egy útbaigazítást követően megtaláltuk a szállásadóink csoportját. Fanni és Detti, Niya vendégei lettek, Lacit és Szabolcsot egy német tanárnő fogadta be, Vivien pedig Nedánál lakott. Későn érkeztünk. de egy páran még elmentünk este egy helyi kávézóba, egy minimális ismerkedés gyanánt.

Október 7-én, 9:00-kor találkoztunk a tanárokat elszállásoló Jitomir Hotel előtt. A gyülekezőt követően elindultunk egy városnézésre. Megnéztük a hotel előtt lévő emlékművet, azzal szemben pedig egy gyönyörű és hatalmas szökőkutat. Ez után meglátogattunk egy nagyobb szökőkutat is. A séta közben több szobor mellett is megálltunk. Megnéztünk egy művészeti galériát, ahol több bolgár festő és szobrász műve is ki volt állítva. Egy római kövekkel teli, kerítéssel elkerített emlékhelyen többet is elidőztünk, ugyanis mint a többi helyszínen, itt is meghallgattunk egy kisebb prezentációt. Később egy bolgár író házából kialakított múzeumot néztünk meg. Körülbelül három óra elteltével visszamentünk az iskolába. Egy nagy díszterembe vezettek minket, ételről roskadó asztalokkal. Minden iskola készített egy országára jellemző ételt, amit az iskolában való tartózkodás alatt lehetett megkóstolni. Itt a teremben, egy kisebb várakozás után bár, de egy énekes, táncos műsorral kedveskedtek nekünk a helyi diákok. Ezt követően került sor a prezentációkra. Minden diák bemutatkozott, és előadták az iskolájukról szóló bemutatót. Délután öt óra körül végeztünk, így több időnk maradt egy tanár-mentes programot szervezni. Az lehetőséget kihasználva, szinte minden diákkal elmentünk egy helyi pizzázóba. Ezután egy karaoke bárba mentünk át. Idővel hazamentünk, mert másnap reggel még korábban kezdtük a napot.

Október 8-án már 8:00-kor találkoztunk a hotelnél. A reggeli buszra szállás után, egy kisebb utazás után megérkeztünk egy vízerőműhöz. Egy prezentációt követően tovább mentünk. Az előbbinél hosszabb buszozás után megérkeztünk egy barlanghoz, név szerint a "Magurata" barlanghoz. A csoportképek készítése után lementünk a barlangba. A két órás túra alatt hatalmas cseppkő képződményeket láttunk, kisebb járatokon keresztül közlekedtünk, majd egy, az mi Aggteleki cseppkőbarlangunkban található "Óriások Termünkhöz" hasonló nagyobb részben végighallgattunk egy koncertet. Amikor ismét s felszínre kerültünk, tovább mentünk a buszunkkal. Egy hegyekkel körülvett étterembe mentünk. Hatalmas ablakok helyettesítették, a hegyek felé néző falakat. Ilyen látvány közben fogyasztottuk el az isteni ebédet. A sziklák előtt készítetünk pár képet, majd átmentünk egy várba, ami most már múzeumként üzemel. Végigmentünk a vár udvarán és kisebb felfelé mászást követően egy nagyon magas hegy tetejéről néztünk körbe. Ez után a fárasztó nap után, késő délután visszaérkeztünk Monatanaba. Még aznap este, csak a magyar csapat, természetesen a szállásadó diákokkal, elmentünk egy helyi kávézóba, ezzel lezárva egy újabb napot.

Október 9-én, megint, az előző napnál korábban gyülekeztünk, pontosan 7:30-kor. Az utolsó előtti napon elmentünk az ország fővárosába, Szófiába. A leghosszabb busz utat tettük meg, mire odaértünk a célunkhoz. Megérkezésünk után neki is kezdtünk a városnézésnek. Megnéztünk egy arannyal díszített, hatalmas templomot, kívülről és belülről is egyaránt. Ez után végigsétáltunk egy hosszabb úton. Az út alatt megnéztünk több szobrot, más templomot, nagyobb épületeket. Több mint két óra múlva, visszaszálltunk a buszra, ahol csomagolt ebédet kaptunk, és elvittek minket egy nagy bevásárlóközpontba. Ott egy óráig mehettünk ahova menni akartunk. Gyorsan elrepült az az egy óra, és már jött is értünk a busz, és indultunk tovább. Elmentünk egy nagy botanikus kertbe. Végigmentünk rajta, egy angol nyelvű prezentációt hallgatva, az ottani növényekről. Egy óra múlva elindultunk vissza Montanaba, utoljára a héten. Az utolsó előtti estét emlékezetessé téve, ismételten elmentünk egy helyi hotelbe, ahol egy kávézóban beszélgettünk egy jót és késő este hazamentünk.

Október 10., az utolsó nap. Ma, az előző napnál később volt gyülekezés. Ellátogattunk a regionális felügyelőség laborjába. Kémiai és szóbeli bemutató után a bolgár diákok szerveztek ebédet a vendégeiknek. Mi, magyar lányok, kivételesen a fiúk nélkül, egy kiülős étteremben ettünk egy nagy ebédet. Az ebédet követően elmentünk a polgármesterhez, ahol megtörtént a hivatalos üdvözlés, és egyben elköszönés is. Egy gyors csoportkép, és mentünk is vissza az iskolába. Csapatokra osztottak minket. Minden csapatban volt, minden országból egy képviselő. Egy környezetvédelemre felhívó plakátot kellett készítenünk, majd amikor azzal végeztünk, röviden el kellett mondanunk, hogy mit is látnak a képen a nézők. Este hét órakor, a Jitomir hotel éttermében megtartottuk a búcsúvacsorát. Láthattunk táncos műsorokat. Ez után egy egyenkénti csapatmeghajlás és elköszönés után mindenki hazament, hogy utoljára lehajthassa a fejét az indulási nap előtt.

Október 11. Már korán reggel elindultunk haza, mivel út közben más programokat is szerveztünk magunknak. Könnyes búcsú után ki is gurultunk a parkolóból. Hazafelé megnéztünk egy kolostort. Azon belül egy templomot, a gyönyörű kertet, a kolostor történetét bemutató termet is végignéztünk. Ezt követően végelegesen elindultunk haza. Több órás buszozás után, de hazaértünk. Hatalmas élményt volt számunkra, hogy elmehettünk Bulgáriába, és megismerkedhettünk Nedával, Niyával, és persze a helyi tanárokkal is. Ezek után hatalmas izgalommal várjuk mi is őket, ugyanis júniusban, az utolsó találkozóra Kecskeméten kerül sor.

A program résztvevői:

Tanulók: Borsos Vivien (12.a), Bitó László (12.a), Csóri Fanni (12.c), Varga Szabolcs (12.c) és Polyák Bernadett (11.c)

Kísérő tanárok: Pongóné Kovács Erika, Gillyné Vékony Ágnes és Osza Gyöngyi

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. december 2., szombat van.

Az összes hír