szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Szlovénia - Celje

 

2013. június 2-7.

Érkezésünk utáni délelőtt az iskola tanulói kedves tánc és ének műsorral köszöntötték az 5 országból érkezett vendégeket. Ezt követően az immár hagyományos iskola, város, ország bemutatókra került sor. Minden ország bemutatta az év során megvalósult programjaikat is. Lehetőségünk volt a soknyelvű szótárunk szlovén kifejezéseinek használatára. A diákok 3 munkacsoportban vettek részt (környezetbarát illatosítót készítettek, scrap-book-ot, melybe telefonszámokat, címeket lehet feljegyezni, és környezetvédelmi vetélkedőn vettek részt).

A tanárok minden csoport munkájába betekintést nyerhettek. Délután öko sport aktivitásokra került sor, sorjátékokra (hulladékválogatós.), melyben a külföldi diákok az őket fogadó diákokkal vettek részt.

A következő napon Celje város történelmi és kulturális nevezetességeit tekinthettük meg (Museum Celeia, Celje Castle). Délben a polgármester fogadta a delegációnkat.

Szerdán délelőtt ellátogattunk a helyi Vízműbe, ahol megismertük a teljes szennyvíztisztítási folyamatot, egy igazán szép környezetben. Délután Olimjéba látogattunk, ahol megnézhettük Európa legrégebbi gyógyszertárát, melyet szerzetesek tartanak fenn. Megismerkedhettünk sok-sok gyógyító növénnyel a gyógynövénykertben. Ezután szarvas etetésre és simogatásra volt lehetőségünk, a diákok nagyon élvezték ezt a programot is.

Csütörtökön az Öko-múzeum megtekintésére került sor, majd a Zalec-i bioparkba tettünk látogatást, ahol többek között egy környezetbarát csatornázási módot mutattak be házigazdáink. Délután a Šmartinsko jezero tavon hajókázhattunk s a helyi természeti értékeket figyelhettük meg. Este a fogadócsaládok, a vendégek és az iskola tanárainak részvételével búcsúvacsorára került sor.

Pénteken utaztunk haza, délelőtt Celje közelében Sempeter mellett egy szép barlangban (Jama Pekel) tettünk egy sétát. Útközben még megálltunk Mariborban, ott egy Akvárium- Terráriumban sok különleges állatot figyelhettünk és csodálhattunk meg. Este 8-ra érkeztünk meg kiindulási helyünkre az iskolánkhoz, ahol a szülők már várták gyermekeiket.

A program résztvevői: Tanulók Bodor Dóra (9.B), Sipos Bence, Szabó Fanni és Vida Nóra (10.A), és Dvorcsák Fruzsina és Kovács Anita (10.C)

Kísérő tanárok Gillyné Vékony Ágnes és Osza Gyöngyi

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. december 2., szombat van.

Az összes hír