szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

Második partnertalálkozó - Törökország

 

2013. április 14-20.

2013. április 14-én érkezett kis csoportunk Isztambulba repülőgéppel, Bécsen keresztül. Igazi élmény volt a repülés, többen először repültek életükben. Megérkezésünk napján a diákok a fogadó családokhoz kerültek, s a tanárok is elfoglalták szálláshelyüket egy pedagógus szállón.

Az első napon mindeniskola bemutatta a saját iskoláját, városát, országát, így ismerkedtünk a különböző kultúrákkal. Ezt követte mindazon tevékenységek bemutatása országonként, amit a lengyel partnertalálkozó óta csináltak az egyes iskolák diákjai és tanárai.

Elkezdődött a közösen elkészített 7 nyelvű köznapi szótár kifejezéseinek használata török nyelven. Még ezen a napon részt vehettünk az iskolát bemutató "sétán", ahol megfigyelhettük a különbségeket a különböző iskolák között (szaktantermek, felszereltség, menza, öltözködés, viselkedés.). A következő napon találkozhattunk Kaimakam városrész polgármesterével és oktatási vezetőjével, ahol kölcsönösen megismertük a különböző intézmények jellegzetességeit. Ezt követően utaztunk ki Kemerburgazba, a helyi hulladék-feldolgozóba. Itt egy mozgó maketten mutatták be először a munkafolyamatokat a vezérlőteremben, majd mindezt a valóságban is megtekinthettük.

Egyik délután részt vehettünk a Boszporuszon egy hajókiránduláson, ahol Európa és Ázsia között hajózva figyelhettük meg a látnivalókat. Fantasztikus élmény volt mindenki számára. Megismerkedhettünk a tenger élővilágával is az isztambuli Akváriumban, ami egy élményekben gazdag biológia órának is megfelelt. A következő napon a város történelmi és kulturális nevezetességeivel ismerkedtünk meg (Topkapi Palace, Hagia Sophia Museum, Kapali Çarşi, Egyptian Bazaar...) A következő nap estéjén hagyományos török ételekből álló vacsorán vehettünk részt. Ezen a napon a tanárokból álló munkacsoport megbeszélte a következő 2 hónapra tervezett programokat.

Utolsó estét a szülők, diákok és vendégek együtt töltötték. A szülők helyi ételek elkészítésével kedveskedtek nekünk. A tanári énekkar kedves meglepetésként műsort adott nekünk, valamint diákokból álló tánccsoportok bemutatójára is sor került.

Mi azok közé a szerencsések közé tartoztunk, akik a repülőgép későbbi indulása miatt átjuthattunk Ázsiába is, kedves török diákok kíséretében. Az utolsó napon csomagjainkat már a repülőtéren hagyva, visszamentünk a város történelmi központjába, s megtekinthettük a méltán híres, gyönyörű Kék mecsetet is. Szombaton éjszaka szállt le a repülő Ferihegyen, amivel megérkeztünk Magyarországra.

Életre szóló élményekben volt részünk. Ezúton is köszönjük a török partneriskola vezetőinek, tanárainak és diákjainak a kedves fogadtatást.

A program résztvevői: Tanulók Bajnóczi Petra (12.C), Keresztes Gergő (11.B) és Kalmár Fruzsina (10.A)

Kísérő tanárok Gillyné Vékony Ágnes, Mócza Gabriella és Osza Gyöngyi

{%%inline:palyazatok/palyazatok-aside.html%%}


Ma 2023. szeptember 24., vasárnap van.

Az összes hír