szgya@kecskemetiszc.hu
(+36)76/492-104, (+36)76/492-112

X. Országos Egészségügyi és Szociális Diákkonferencia

 

Iskolánk tanulói és a felkészítő tanárok egy hasznos és eredményes rendezvényen vehettek részt Szegeden 2007. április 3-4-én.

A Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola szervezésében zajlott a jubileumi, X. Országos Egészségügyi és Szociális Diákkonferencia.

A konferencia célja a tanulók önálló kutatómunkára, közéletiségre nevelése volt. Az egészségügyi, szociális és humán középiskolák nappali képzésében résztvevő tanulók pályázhattak hat témakörben – amelyek elsősorban az egészségfejlesztéshez kapcsolódtak. Tudományos megalapozottságot, szakirodalmi tájékozottságot és önálló kutatómunkát kellett bizonyítani minden pályázónak pályaművében.

A benyújtott dolgozatokat egy független bírálóbizottság értékelte, akik 36 pályaművet tartottak alkalmasnak a konferencián történő bemutatásra és előadásra. Ezek közt volt iskolánk öt pályázata is. Ez a lehetőség nagy örömünkre szolgált, hiszen iskolánkból hét pályázatot küldtek tanítványaink a konferenciára és ezekből csak kettőt nem javasolt a bíráló bizottság előadásra.

Nagy izgalommal készültek tanulóink. Igazi lelkes hangulatban segítették őket osztálytársaik és évfolyamtársaik is. A felkészítő tanárok közül többen tréningeket szerveztek az „előadóknak”, hogy minél bátrabbak, felkészültebbek és eredményesebbek lehessenek. Szembesítették a tanulókat azzal, milyen érzés kiállni egy ismeretlen közönség elé és elmondani gondolataikat, meggyőzni őket arról, hogy az ő kutatásuk és munkájuk a legjobb és legsikeresebb. Ez igazi erőpróba még a gyakorlott előadóknak is. Meggyőzőnek, magabiztosnak és hitelesnek kell lenniük. Külön izgalmat jelentett a prezentáció elkészítése. Kreatívnak, szépnek és informatívnak kellett lennie. Mindenki bevetette az összes tudását és tapasztalatát. Éjt nappallá téve készültek a diák és újra és újra színezték, módosították a szerzők, mert még nem volt elég jól látható, nem volt elég színes, nem volt elég figyelemfelkeltő, nem volt elég.

Végre elindult a kis csapat április 3-án reggel Szegedre és nem is reméltük, hogy másnap hazahozzuk az első díjat. És hazahoztuk!

Iskolánk két tanulója, Pénzváltó Renáta és Tóth Anna (első éves ápoló szakos tanulók) munkáját és előadását értékelte a zsűri a legjobbnak. Címe: Beengedtek? Beengedünk?! Az emberek attitüdje az autistákkal szemben. Sikeres volt iskolánk többi résztvevője is, nagyon szép és jól szerkesztett előadásokat hallottunk tőlük. Reméljük, hogy a következő diákkonferencián is részt vesznek tanulóink és további sikereket érnek el!

Ezek a rendezvények nemcsak sikerélményt nyújthatnak a tanulóknak, de megtapasztalják a kutatómunka szépségét, megtanulhatják gondolataik meggyőző közlését, nem utolsó sorban kipróbálhatják azokat a kommunikációs technikákat is, amelyekről a tanítás során hallanak a kommunikációs vagy az egészségpedagógia órákon. Tehát igazi gyakorlatnak is minősíthetők, ahol felkészülhetnek a szakdolgozói konferenciák leendő előadói, az ápoláskutatás leendő segítői.

A konferencián nemcsak a tanulók pályamunkáit hallhattuk, részünk volt az igazi vendégszeretetben is. Kifogástalan szervezéssel igyekeztek minden igényünket kielégíteni a rendezők. Kultúrált körülmények között tölthettük az estét, és jól szórakoztunk az iskola tanulóiból verbuválódott zenekar előadásán. Igazi „örömzenét” hallhattunk.

Iskolánk tanulóinak a diákkonferencián előadott pályaművei:

Jelige/Témakör Szerző Felkészítő tanár
Delfin 172 (Allergia) Kovács Anikó Vidéki Katalin
Dodó 252 (Az elhízás veszélyei) Dunai Dóra Vidéki Katalin
Irresistible 525 (Időskori életminőség) Laskovics Diána Nagy Mára
Kisbogár 081 (Mozgássérültek integrációja) Holló Bernadett Gönczölné Boronkai Piroska
Rainold (Az emberek attitűdje az autistákkal szemben) Pénzváltó Renáta, Tóth Anna (előadó) Tóth Lászlóné

Köszönjük a tanulók lelkes munkáját és a felkészítő tanárok segítségét!